De Frisse School – LiFi

Volgens het Ministerie van VROM blijkt dat het binnenmilieu in circa 80% van de schoolgebouwen kwalitatief onder de maat is (dit geldt ook voor nieuwe gebouwen). Dit terwijl een betere kwaliteit leidt tot betere schoolprestaties. Eén van de onderdelen hierbij is een optimale ICT/data-omgeving, waarbij leerstof voor iedereen en altijd (draadloos) beschikbaar is. Samen met het programma Frisse Scholen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengen we hier verandering in middels een proefproject: razendsnelle data via licht fotonica.

LiFi

Het klaslokaal van de toekomst is een veilige adaptieve leeromgeving. Alle apparaten van alle leerlingen en begeleidend personeel werken vlekkeloos en veilig in verbinding met internet. De benodigde datacommunicatie vindt plaats via zichtbaar licht uit de bestaande LED lampen (LiFi). De noodzakelijke technische infrastructuur wordt modulair opgebouwd en vormt een flexibele schil die de leeromgeving optimaal faciliteert. Iedere leerling kan via meerdere apparaten zoals computers, smartphones of hoofdtelefoons draadloos in verbinding staan met de digitale leeromgeving. De nieuwste ontwikkelingen, die elkaar steeds sneller opvolgen, kunnen steeds weer toegepast worden. Hierdoor ontstaat er een klaslokaal die de leergang optimaal faciliteert en aansluit bij het programma voor een frisse scholen.

Co-creatie

Het proefproject kan alleen slagen in samenwerking met stakeholders: de school, kennispartijen, installateurs, wetenschappers en opleiders. Alleen door co-creatief met elkaar aan de slag te gaan kunnen we multidisciplinair en stap-voor-stap verbeteringen doorvoeren die het steeds gemakkelijker maken om supersnelle fotonische en draadloze datanetwerken binnen onderwijsinstellingen te realiseren. Zowel docenten als leerlingen profiteren door probleemloos en ultrasnel de beschikking te hebben over allerlei digitale informatie via draadloze lichttechnologie: een win-winsituatie voor beide partijen. Creëer samen met KIEN Innovatiemeesters de ideale leeromgeving!

De techniek én de wil is er en nu willen we binnen één jaar één proeflokaal in het basisonderwijs voorzien van data via licht. In deze fase onderzoeken we onder andere hoe we de techniek juist kunnen inzetten. Momenteel bevindt dit project zich in de experimentele fase. Denkt u met ons mee?

We willen dat het klaslokaal een veilige omgeving is en dat onze kinderen worden opgeleid in verbinding met de wereld. Hierin moeten ze ondersteund worden met de beste middelen die mee groeien met de nieuwste ontwikkelingen. Kortom een veilige adaptieve leeromgeving.

De grote kans is uiteraard de verbetering van ons onderwijs. LiFi geeft ons de kans ICT nog meer onderdeel te laten zijn van onderwijsprogramma’s maar betekent ook een toename van het welzijn en gezondheid van onze leerlingen en leerkrachten. Voor de installatiesector biedt deze ontwikkeling kansen door licht en data slim te kunnen combineren.

Op vrijdag 1 december  2017 werd er in de themabijeenkomst Frisse scholen: data via licht gesproken over het starten van een pilot. De ambitie: binnen 1 jaar één proeflokaal in het basisonderwijs te voorzien van data via licht. Twee baanbrekende technologie mogelijkheden worden in deze pilot meegenomen, namelijk:

  • De VLC (Visible Light Communication) technologie maakt gebruik van bestaande verlichtings-LED’s.
  • De IRLC (Infrared Light Communication) technologie, die ontwikkeld is door de TU/e verlegt de grenzen naar datasnelheden die vele malen sneller zijn dan Wi-Fi.

Op dit moment bereiden we een concrete LiFi-installatie voor om eerste ervaringen met deze techniek op te doen.

Wilt u graag meer weten over dit project als school, kennispartij, installateur, wetenschapper en/of hoe u uzelf kunt aansluiten? Neem dan contact op met Hans Joosten via hansjoosten@kieninnovatiemeesters.nl