Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

2 november 2017: Ervaar de Empathische Woning (aanmelding gesloten)

Ervaar de Empatische Woning!

Onze maatschappij verandert snel. Ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor zorg steeds meer verplaatst wordt naar de eigen woonomgeving. Wat als een woning taken kan overnemen van een mantelzorger of zorginstantie? Wat als er een woning kan ‘meevoelen’ en reageren op de behoeften van de bewoner en ervoor zorgt dat hij genoeg beweegt, voldoende eet en drinkt en op die manier bijdraagt aan zijn gezondheid?

Zo’n woning – ook wel ’empathische woning’ genoemd – is in ontwikkeling op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Deze woning is een onderzoekswoning, waarin kansrijke woonconcepten worden uitgewerkt tot werkende prototypes.

Het lectoraat Architecture in Health (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) & Health Tech Yard organiseren op donderdagmiddag 2 november van 14:00 tot 17:00 een event om deze woning te bezoeken. Tijdens het evenement krijgen bezoekers tevens demonstraties van de nieuwste prototypes die in de woning (kunnen) worden toegepast om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen en/of een actieve levensstijl te bevorderen. Tevens kunnen bezoekers meedenken over concrete vraagstukken om de empathische woning naar een hoger niveau te tillen.

Let op: Aanmelding is gesloten op 29 oktober 2017. U kon uzelf daarom niet meer aanmelden.

Het volledige programma vindt u in het onderstaande overzicht. Bezoekers wonen maximaal twee interactieve sessies bij, waar ze zichzelf van tevoren voor hebben ingeschreven.

• 13:30 – 14:00 uur: Inloop

• 14:00 – 14:15 uur: Welkom en Introductie Empathische Woning

• 14:30 – 15:15 uur: Demonstratie & Interactieve Sessie 1

• 15:30 – 16:15 uur: Demonstratie & Interactieve Sessie 2

• 16:30 – 17:00 uur Wrap-up en Borrel

Interactieve Sessies

‘Slimme Vloer’

Een moderne woningvloer is vandaag de dag een laag beton met daarin een vloerverwarming die zich aanpast aan het aantal mensen in de kamer. Voor mensen die extra zorg nodig hebben, kan een vloer echter veel meer betekenen. Zo is de ‘slimme vloer’, die in de onderzoekswoning wordt gedemonstreerd, uitgerust met sensoren die je verplaatsing meten. Deze metingen gaan uiteraard gepaard met een enorme hoeveelheid data. Wat kunnen we met al deze data? Welke informatie wil de mantelzorger of zorginstelling ontvangen? Maar ook: hoe kunnen we de data uit de ‘slimme vloer’ combineren met data van andere slimme onderdelen uit de empathische woning? Met welke minimale configuratie kunnen we de meeste relevante informatie verkrijgen? Hierover discussiëren en brainstormen we graag met u na afloop van de demonstratie.

‘(Onder)voeding bij ouderen’

Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij ouderen, waardoor de kwaliteit van leven vermindert. Veel ouderen verliezen hun eetlust en vergeten hoe ze bepaalde handelingen moeten uitvoeren. Hoe kunnen we de eetlust versterken en de handeling om iets te gaan eten faciliteren? We gaan eerst kijken naar de oudere mens en focussen op de achterliggende redenen. Vervolgens kijken we naar de werking van het sensorisch informatiesysteem. Tussen de mens en de omgeving staan namelijk de zintuigen. Gevoed door deze denkenergie, brainstormen we over het ‘hoe’ en het ‘wat’: Hoe krijgen we het voor elkaar dat oudere mensen makkelijker voedsel tot zich nemen en wat zouden hiervoor kansrijke oplossingen zijn?

‘Robo Stairs’

Bewoners verplaatsen van de ene naar de andere verdieping, maar dan zonder een onhandige en dure traplift. Hoe kunnen we dat bewerkstelligen? Verschillende studenten van Hogeschool Arnhem en Nijmegen buigen zich over dit vraagstuk en presenteren op 2 november de eerste plannen en schetsen. Laat uw beeld van de traplift los en zie hoe zij met out-of-the-box denken de eerste verrassende, nieuwe productconcepten neerzetten. Hoe kunnen we deze concepten uitvoeren en hoe kunnen de ideeën worden verrijkt? Samen gaan we aan de slag om met de productconcepten naar een hoger niveau te tillen. ‘Active Top’


Mensen met een zorgindicatie moeten langer thuis blijven wonen. Voor mantelzorgers is het wenselijk om dan te beschikken over een ruimte in de nabijheid van de zorgvrager waar zij kunnen verblijven en privacy kunnen vinden. Een optopping op een bestaande woning is daarvoor een mogelijkheid. Naast een verblijfsfunctie kan deze optopping onder andere energie opwekken, hemelwater (tijdelijk) opslaan en extra daglicht in de woning brengen. De optopping wordt daarmee een ‘Active Top’. Wat zijn de wensen van een zorgvrager? Wat zijn de wensen van een mantelzorger? Hoe kan de ‘Active Top’ de woonomgeving empathisch(er) maken? Over deze vragen gaan we samen nadenken in deze interactieve sessie.

Praktische informatie

Degenen die zich hebben aangemeld voor dit evenement worden op donderdag 2 november tussen 13:30 en 14:00 uur verwacht op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), Westervoortsedijk 73, 6827 AV te Arnhem. De ontvangst is in de Empathische Woning.

Datum:
2 november 2017
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73
Arnhem, 6827 AV
+ Google Maps